Tarihin Yansıması: Devrek
Zonguldak’ın güney şeridinde konumlanan Devrek, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Hal böyle olunca Hititlerden başlayıp Osmanlıya uzanan ev sahipliği macerası sonucunda Devrek; doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Zonguldak’ta tarihi noktalarıyla nam salmış. Dilersen bu ilçeyi birlikte gezelim. Hazırsan, turumuz başlıyor.
Devrek Keşfi Başlasın!
Tarihin izini adım adım süreceğin Devrek’te ilk ziyaret noktanı Kral Mezarı olarak belirleyebilirsin. Zonguldak’ın Pınarönü Köyü’nde bulunan bu tarihi mezar, arkeolojik çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmış. Kesme taştan yapılan ve iki ayrı odadan oluşan bu mezarın, burada yaşamış olan bir yöneticiye ait olduğu düşünülüyor. Mezar aynı zamanda bölgenin eski bir yerleşim yeri olduğuna da ışık tutuyor. Günümüze kadar mimari yapısını koruyarak gelen Kral Mezarı’nı Devrek ziyaretinde mutlaka görmelisin.
Tarihe ve kültüre meraklı olan gezginler tarafından ilgi gören yerlerden bir diğeri de Beykoz Kalesi… Diğer adı Alparslan Kalesi olan yapı bir tarafı kayalara dayandırılarak inşa edilmiş. Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın bölgeyi ele geçirmesinden sonra yaptırdığı tahmin edilen kale, yüksek konumu ile ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunuyor.
Devrek Çayı’nın batısında, Gavur Ambarı olarak bilinen ve yapıldığı dönemde gözetleme kulesi olarak kullanıldığı düşünülen bir yapı bulunuyor. Büyük bir kayanın içi oyularak yapılan yapının üst tarafında dikdörtgen şeklinde bir bölüm bulunuyor. Ortasında ise mezar olduğu düşünülen, insan boyutunda oyulmuş bir oda bulunuyor. Yapıda bulunan merdiven sayesinde bu odaya ulaşmak da mümkün… Tarihe ilgin varsa bu bölgeyi seyahat planına mutlaka eklemelisin.
Biraz da Karadeniz’in doğasını hissedeyim dersen Yağmurca Kayalıkları tertemiz havası ve muhteşem atmosferiyle seni bekliyor. Kanyona benzeyen görüntüsüyle dikkat çeken bu kayalıklar ilçenin doğusundan batısına bir duvar şeklinde uzanıyor. Kamp, piknik, fotoğrafçılık gibi aktiviteler için uygun olan bu bölgeyi Devrek ziyaretin sırasında es geçmemelisin.
Devrek ile ilgili basında da yer alan çok ilginç bir detaydan bahsedeceğiz. İlçe merkezinin 10 kilometre uzaklığında bulunan Sabunlar Köyü’nde, 75 yıldır hiç büyümeden aynı boyutta kalmış bir çam fidanı bulunuyor. Uzun ve ince bir kayanın içerisinden çıkan bu çam ağacı, bölgenin doğal güzelliklerini görmek için gelen turistlerin de sıklıkla ziyaret ettiği noktalardan. Eğer sen de bu büyümeyen ağacı görmek istersen Sabunlar Köyü’nün yolunu tutabilirsin.
Devrek denildiğinde akla gelen ilk şeylerden biri Devrek bastonu. Devrek bastonunu diğer bastonlardan ayıran en önemli özellik ise baston ile sapının farklı malzemelerden yapılmış olması. Bu bastonların ucuna ise manda boynuzu takılıyor. Ayrıca bu meşhur bastonlarda yılan, kartal kafası, keçi ayağı gibi semboller bulunuyor. Bastonlar Osmanlı döneminde de soyluluk ve güç göstergesi olarak kullanılıyormuş ve rivayete göre o dönemlerde Devrek bastonları 5 altına satılıyormuş. Devrek’in en önemli el sanatlarının başında gelen bastonları daha yakından incelemek ve bir tanesini edinmek istersen Bastoncular Çarşısı’na uğrayabilirsin.
Devrek Otelleri Otelpuan’da!
Devrek konaklama açısından da oldukça konforlu alternatiflerle karşımıza çıkıyor. Devrek’e gittiğinde nerede kalacağın sorusuna yanıt arıyorsan Otelpuan’ın Devrek Otellerini inceleyebilirsin. Otelpuan’ın gerçek kullanıcı yorumları konaklaman için uygun yeri seçmen konusunda sana fikir verebilir. Seyahatin sonrasında sen de diğer kullanıcılara fikir vererek destek olmak istersen tekrar Otelpuan’a bekleriz. İyi tatiller.