Zamanda Yolculuk: Beypazarı
Ankara’nın birçok medeniyete ve ticari faaliyetlerine ev sahipliği yapmış olan kenti Beypazarı’ndayız. Kendine özgü mimarisi, Arnavut kaldırımlı sokakları, tarihi yapıları ve geleneklere bağlı kaldıkları kültürleriyle Beypazarı’nda keşfedilecek çok şey var!
Keşif Başlasın!
Zaman makinesı tarafından Osmanlı dönemine ışınlandığını hissettirecek olan Beypazarı’nda ilk durağımız Suluhan. İpek Yolu üzerinde yer alan ve Osmanlı dönemi sadrazamlarından Nasuh Paşa tarafından inşa edilen Suluhan dönemin mimari yapısını yansıtıyor. Asıl adı Nasuh Paşa Hanı olan han halk arasında Suluhan olarak biliniyor. 4 tarafı çevrili olan hanın ortasından yapıldığı dönemde su geçiyormuş. Yıllar sonra yapılan restorasyon çalışmalarıyla eski haline getirilen hanın ortasın günümüzde de su geçiyor. Nasuh Paşa tarafından inşa ettirilen bir diğer yapı ise Kurşunlu Camii. Tarihi yapılar ilgini çekiyorsa bu yapıları görmeni tavsiye ederiz.
Türkiye’nin ilk hamam müzesi olan Türk Hamam Müzesi’nde Türk temizlik ve hamam kültürünü yansıtan materyaller sergileniyor. Gelin ve damat hamamı ritüellerine ait objelerin de sergilendiği müzede ziyaretçiler Türk hamam kültürüne dair bilgi ediniyor.
Türkiye’nin ilk ve tek uygulamalı kültür müzesi olan Beypazarı Yaşayan Müze Osmanlının tarihi yapılarından birinde hayata geçirilmiş. Ihlamur baskıcılıktan, Hacivat - Karagöz figürlerine, ebrudan hat sanatına kadar birçok el sanatına dair ürünler sergileniyor.
Eski bir okul binasından dönüştürülen Beypazarı Kent Tarihi Müzesi ilçe kültürü hakkında sana en güvenilir bilgiyi verecek yer. İlçe tarihinden resmi belgelere, geleneksel kıyafetlerden bölgede yaygın olan meslek dallarına “seyahatini tamamladım artık” diyebileceğin birçok keşif seni burada bekliyor. Müzede telkâri, dövme bakır, sırma işleme gibi el sanatlarıyla ilgili canlandırmalar da yapılmış.
Telkâri sanatıyla ünlü olan Beypazarı’nda Gümüşçüler Çarşısı’nı gezmeden dönmemelisin. Günümüze kadar gelen, detaylı işçilik ve sabır isteyen bu sanata dair bir parça yanında götürmek istersen alışveriş için doğru yerdesin.
Demirciler Sokak ve Alaaddin Sokağı da gezerken kaybolacağın noktalardan. Baharatçıların ve bakırcıların yoğunlukta olduğu sokağın esnafı da oldukça misafirperver. Her an sana doğru uzatılan bir ikram ile karşılaşabilirsin; şaşırma!
Havuç bu ilçe için oldukça önemli. Öyle ki Beypazarı’na adımınızı atar atmaz sizi devasa bir havuç heykeli karşılıyor ve her sene havuç festivali düzenleniyor. Beypazarı’nın en meşhur içeceği ise sanıldığının aksine maden suyu değil havuç suyu. Sıra geldi Beypazarı kurusuna. Tarçınlı ve tereyağlı bu nefis gevrek damak çatlatan ünvanını kesinlikle hak ediyor. En ilginç olanı sona sakladık; öllüğün körü. Erişte üzerine kavrulmuş kıyma başta olmak üzere peynir, ceviz, yoğurt gibi ürünlerin eklenmesiyle yapılan yemek Beypazarı’nın en meşhur lezzetlerinden.
Unutmadan Beypazarı’ndan ayrılmadan kentin şöyle bir panoromik görüntüsünü alayım dersen Hıdırlık Tepesi’ne çıkabilirsin. Gördüğün manzaranın seni mutlu edeceğine eminiz.
Beypazarı Otelleri Otelpuan’da
Beypazarı’na gitmek için planlar yapmaya başladıysan konaklama konusunda sana yardımcı olabiliriz. Otelpuan’ın web sitesini ziyaret edersen Beypazarı otellerini listeleyebilir, misafir yorumlarına göz atarak kendin için uygun olan oteli seçebilirsin. Konaklama deneyimini sen de diğer kullanıcılarla paylaşmak istersen seni her zaman Otelpuan’a bekleriz. Şimdiden iyi tatiller.