Yıllarını mesleğine adamış değerli oyunculardan biri olan İlkay Akdağlı, sorularımızı yanıtlarken hedefleri ve tatil anlayışıyla ilgili fikirlerini de bizlerle paylaştı.

İlkay Akdağlı / Oyuncu

Kendinizden bahseder misiniz?

1973 Ankara doğumluyum. Çocukluğumda Ankara Devlet Tiyatrosu oyunlarını izleyerek başlayan tiyatro tutkum, beni adım adım profesyonel oyunculuğa taşıdı. Sanata olan ilgim, sadece tiyatroyla sınırlı değildi aslında. Müzik ve edebiyatla da aktif olarak ilgileniyordum. Enstrüman çalmak, şarkı söylemek, beste yapmak ve yazı yazmak benim için her zaman, hayatımı güzelleştiren, vazgeçilmez eğlenceliklerdi. Sonra bu eğlencelikler, tiyatroda, sinemada profesyonel hayatımın birer enstrümanı oldu. Sanatçılar, hayata dair dertleri, söyleyecek bir çift sözü olan insanlardır. Derdimi nasıl dile getirebileceksem orada var olurum. Bu bazen bir tiyatro sahnesi olur, bazen yazdığım  bir senaryo, bazen bestelediğim bir şarkı.

Sanat geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1994 yılında, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro oyunculuğu bölümünden mezun oldum. Okulda Müşfik Kenter, Ergin Orbey, Alpay İzbırak, Ali Taygun, İpek Bilgin gibi birçok değerli sanatçıdan dersler aldım. Okul sonrası dönem arkadaşlarımla Eskişehir'de kalarak Eskişehir Tiyatora Kumpanyası adında bir tiyatro kurduk. İki yıl bu tiyatroda kaldım. Sonra 1997 yılında kazandığım sınavla Trabzon Devlet Tiyatrosu kadrosuna katılarak 13 yıl boyunca yirmiyi aşkın oyunda oynadım, yönetmenlik yaptım ve oyun müzikleri besteledim. Bu arada profesyonel olarak senaristlik yapmaya başladım. Çınaraltı, Aşk Yeniden ve Hanımeli Sokağı adlı TRT dizilerinin, Show TV'de gösterilen Tombala adlı TV filminin ve Abimm adlı sinema filminin senaryolarını yazdım. Aralarında Yaprak Dökümü, Halil ile Menekşe ve Avrupa Yakası'nın da olduğu birçok dizide, Gece 11.45, Unutulmayanlar ve Abimm filmlerinde oyunculuk yaptım. 2010 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu'na tayin oldum. William Shakespeare'in "Beğendiğiniz Gibi" adlı oyunuyla bu sezon 93 kez İstanbul izleyicisinin karşısına çıktık.

Yaz dönemi için yeni projeler var mı?

Şu anda iki ayrı senaryo üzerinde çalışıyorum. İlki bir sinema filmi senaryosu. Bu sefer bir, daha doğrusu iki aşk hikayesi anlatıyorum. Biraz farklı bir zaman kurgusuyla ve ayrı bireylerin ayrı bakış açılarından görmeye çalışarak. Diğeri ise absürt komedi diyebileceğimiz bir TV projesi. Oyuncu olarak da yeni sezonda yapılacak bazı projelerle görüşüyoruz ama henüz kesinleşmiş bir dizi projesi yok.

Seyahat etmeyi sever misiniz?

Kim sevmez. Hem turnelerimiz hem de fırsat buldukça yaptığım turistik kaçışlar benim için keyif ve dinlenme, aynı zamanda senaryolarım için düşünüp hayal kurma fırsatı oluyor.

Tatil planlarınız var mı?

Bizde, genelde dizi ve sinema sektöründe kastlar son dakikada yapıldığı için ileriye yönelik planlamalar ya da erken rezervasyonlar yaptırabilmek pek mümkün olmuyor. O yüzden tatil planlarımız da anlık gelişiyor. "Haydi gidelim!" cümlesinin ardına takılıp bir tatil beldemizde buluveriyoruz kendimizi.

Yurt içi tatillerinizde hangi tatil bölgesi öncelikli tercihiniz oluyor?

Akdenizi çok sevmeme rağmen baharda gitmeyi tercih ederim. Yazın ise Ege sahillerini tercih ediyorum. Ormanın yeşili ile denizin mavisi ne kadar iç içe geçiyorsa benim için o kadar cazip oluyor. Bol betonlu, bol animasyonlu, beş yıldızlı, gürültülü ve kalabalık bir tatil köyündense; sakin bir beldede ağaçlar arasında bir bungalovda tatil yapmayı yeğlerim. Dalyan, Gümüşlük, Datça ve Olimpos en sevdiğim tatil beldelerim.

Otelpuan.com okuyucuları için favori otelinizi seçerek; kriterlerine göre 100 üzerinden not verebilir misiniz?

Tesis Adı: Dalyan Keysan Yunus Otel
Otel Geneli: 100 (Kanal kıyısında, yeşillikler içinde sessizlik ve huzur arayanlar için.)
Oda: 80 (Odalarda TV aramayın, orada ihtiyaç yok ama temiz ve huzurlu.)
Servis: 80 (Zaten karı-koca çalışıyorlar.)
Yiyecek/İçecek: 100 (Hülya Hanım'ın yemekleri, sonradan hatırladıkça özleniyor.)
Spor/Aktivite: (-) (Sıfır aktivite, sonsuz huzur)
Havuz: (-) (Hiç girmedim. Deniz olan yerde havuza girmem.)